Numara Sorgulama

who-called-me-with-this-number

Beni Kim Aramış? adım adım talimatlar

Cep telefonları günlük hayatımızın büyük bir parçası haline geldi ve neredeyse dünyadaki herkesin cep telefonu var. Cep telefonları iletişimi kolaylaştırdılar ve böylece kilometrelerce uzakta yaşayan insanlarla iletişim kurabiliyoruz.

Ancak durum böyle olsa bile, neredeyse hepimiz hayatımızın bir noktasında bloke edilmiş, bilinmeyen veya arayanın kimliği bulunmayan bir çağrı aldık ve arayanın kim olduğunu anlamaya çalışırken bu durum bizi strese sokuyor olabilir.

Şanslısınız ki, 'beni kim aradı' ile arayanın kimliğini bulmak artık çok kolay.

Bilinmeyen, bloke edilmiş veya arayan kimliği olmayan bir numara tarafından arandıysanız, kişi sizi aramaya devam edip mesaj bırakmadığında endişelenmeniz normaldir.

Peki bu kişi kim olabilir?

1. Dolandırıcılar

Dolandırıcılar, Gelir İdaresi gibi devlet kurumlarının kimliğini kullanarak sizden fahiş ücretler ödemenizi istiyorlar ve dolandırıldığınızı fark ettiğinizde paranız çoktan gitmiş ve bu konuyla ilgili yapabileceğiniz hiçbir şey kalmamış oluyor. Dolandırıcı ayrıca kimliğinizi çalmak için de arıyor olabilir.

2. Eski ilişkiler

İlişkiler karmaşıktır ve sona erdiğinde her insan bu durumu iyi karşılamaz. Eski erkek arkadaşlardan ve eski kız arkadaşlardan gelen telefon tacizleri, özellikle de genç nesiller arasında yaygındır. Böyle bir durum hayatınızı altüst edebilir ve hatta ilgili kişinin sizi takip etmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

3. Şaka yapanlar

Bazı insanlar ara sıra eşek şakaları yaparak sizi rahatsız etmek ister. Bilinmeyen bir numaradan bir çağrı alırsanız, sahte arama ile size şaka yapmak isteyen biri olması muhtemeldir.

Eski İş Ortakları

İş yaptığınız herkes dostça hareket edecek ve tüm anlaşmaların planlandığı gibi gitmediğini anlayacak olgunlukta değildir. Bilinmeyen bir numaradan aramalar almaya devam ediyorsanız geçmişte iş yaptığınız kişilere bakmak isteyebilirsiniz.

Arayanın Kimliği Olmadığı Bir Aramanın Ekran Görüntüsü

Şekil 1 - Arayanın Kimliği Olmadığı Bir Aramanın Ekran Görüntüsü

1. Bilinmeyen Aramalar İlişkilere Zarar Verebilir

Kimin aradığını bilmemek, eski sevgili mi, dolandırıcı mı yoksa uzun zamandır kaçınmaya çalıştığınız akraba mı olduğunu anlamaya çalışmak sizi çelişkili bir duruma sokabilir. Bu, sizi telefonunuz hakkında güvensiz hissetmenize ve hangi çağrıları görmezden gelmeniz gerektiğini düşünmenize neden olabilir.

2. Taciz Ciddidir

İster eski bir iş ortağı, ister eski bir erkek veya kız arkadaş, birinin sizi telefonla taciz etmesi genellikle ciddi bir suçtur. Bu tacizleri görmezden gelmeye karar verseniz de, özellikle yakın ilişki içinde olduğunuz kişilerde daha ciddi bir şeye dönüşebilir ve gerçek fiziksel tacize veya itibar hasarına yol açabilir.

3. Kimlik Hırsızlığı

Dolandırıcılar kimliğinizi veya paranızı çalmak için bilinmeyen numaralarla sizi arayabilirler ve bu olduğunda ilgili makamlara bildirmeniz gerekir.

Numara sorgulama, sizi arayan kişinin sadece telefon numarası yoluyla tanımlanmasına denir. Numara sorgulama servisini kullanan çoğu kişi bunu yalnızca numarayı belirlemek için değil, aynı zamanda dolandırıcı aramaları ortaya çıkarmak, arama tacizlerini veya çevrimiçi satıcıları belirlemek, randevuya çıkmak üzere oldukları biri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bir kişinin güvenilir biri olup olmadığını kayıtlarına bakarak öğrenmek için kullanıyor.

Söz konusu sabit hat numaraları ise telefon rehberine bakarak sizi kimin aradığını kolayca bulabilirsiniz, ancak farklı operatörlere ait oldukları için cep telefonlarında bu işlem biraz yanıltıcıdır. Numara sorgulama siteleri farklı veri tabanlarını tarayarak çalışır.

Her internet sitesi veya uygulama, çevrimiçi olarak paylaşılan telefon numaralarının yanı sıra fiziksel konum, iş unvanları, fotoğraflar ve e-posta adresleri gibi ek bilgileri yakalayan bir motora sahiptir. Kişi listelerinden olduğu kadar sosyal medya platformları ve çevrimiçi bağlantılardan bu tür bilgileri alan ve veri tabanına ekleyen uygulamalar mevcut.

Her internet sitesi veya uygulama, çevrimiçi olarak paylaşılan telefon numaralarının yanı sıra fiziksel konum, iş unvanları, fotoğraflar ve e-posta adresleri gibi ek bilgileri yakalayan bir motora sahip. Kişi listelerinden olduğu kadar sosyal medya platformları ve çevrimiçi bağlantılardan bu tür bilgileri alan ve veri tabanına ekleyen uygulamalar mevcut.

Bu nedenle, numara sorgulama servislerinden faydalanmak istiyorsanız, büyük veri tabanları olan sağlayıcıları tercih edin. Telefon numaralarının çoğu veri tabanlarında bulunmadığından ve numaranın sahibi hakkında ek bilgi içermediğinden, bu sitelerden edindiğiniz bilgilerin çoğu güvenilir değildir.

Numara sorgulama siteleri ve uygulamalarında karşılaşabileceğiniz diğer bir sorun da eski bilgilerin mevcudiyetidir. Çoğu insan bazen telefon numarasını değiştirdiğinden, bu veri tabanlarında bulacağınız bilgiler çoğu zaman yanıltıcı olacaktır çünkü nadiren güncellenirler ve verilen numaranın mevcut kullanıcısının bir kaydı olmaz.

Numara Sorgulama Nasıl Çalışıyor?

Şekil 2 - Numara Sorgulama Nasıl Çalışıyor?

Daha önce de belirtildiği gibi söz konusu cep telefonları olduğunda bloke edilmiş, bilinmeyen veya arayan kimliği olmayan bir numaradan sizi kimin aradığını bulmaya çalışmak biraz zor olabilir ama tamamen imkansız değildir.

TrueCaller veya Hiya gibi numara uygulamaları ve siteleri kişi listenizde bulunmayan numaraların sahiplerini belirlemeye çalışırken, bilinmeyen ve özel numaraları veya gizli arayanların kimliklerini belirleyemez. Peki bu durumda sizi kimin aradığını nasıl tespit edersiniz?

Çevrimiçi Arama

Numara görünüyorsa ancak kişi listenizde yoksa, yapacağınız hızlı bir internet araması size arayanın kimliğini gösterebilir. Sosyal medyanın günlük hayatımızın bir parçası olmasıyla çoğu insan ev adresi, e-posta adresleri ve hatta çevrimiçi telefon numaraları gibi kişisel bilgilerini paylaştı.

Google'da veya herhangi bir sosyal medya sitesinde yapacağınız telefon numarası araması, bu bilgiler çevrimiçi paylaşılmışsa size kişinin kimliğini verecektir.

Servis Sağlayıcınızı Kullanın

Bilinmeyen, bloke edilmiş veya arayan kimliği olmayan bir numaradan arama gelmeye devam ediyorsa, politikalarına ve yerel yasalara bağlı olarak servis sağlayıcınızla iletişime geçme zamanı gelmiş olabilir.

Aramaların taciz niteliğinde olduğuna dair kanıtınız varsa servis sağlayıcınız aramalarınızı izleyecek ve devam ettiği takdirde arayanı uyaracak veya numarayı kesin olarak sonlandıracaktır. Arayan kişi hayatınıza yönelik tehdit oluşturursa veya aramalar çok rahatsız ediciyse, çevrenizdeki polis birimlerinden yardım almanız önerilir.

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcılarını Kullanmak

Kişi sizi aramaya devam ederse özel, bilinmeyen veya gizli bir kimlik numarasının kimliğini ortaya çıkarmak için çalışan üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarını kullanabilirsiniz. Bu hizmeti kullanırken yapmanız gereken tek şey gelen aramayı reddetmek ve ardından birkaç saniye sonra telefonunuzun arayanın kimliğiyle tekrar çalmasını beklemektir.

Böyle bir servise başvurduysanız gelen numarayı reddettikten sonra arama özel bir telefona yönlendirilecektir ve böylelikle arayanın kimliği belirlenecektir. Bu yöntemi özel bir SIM kart yoluyla ya da belirli hizmeti satın alarak gerçekleştirebilirsiniz.

Dışarıdayken sabit hattınıza gelen bir aramayı kaçırmış olabilirsiniz ve tüm sabit hatlı telefonlar arayanın kim olduğunu göstermediği için sizi kimin aradığını öğrenmeniz zor olabilir. Yine de bu durumda sizi kimin aradığını öğrenebilirsiniz ve işte bunu yapmanın en iyi yollarından bazıları:

69'u tuşlayın

Sabit hat üzerinde 69 numarası, 'son aramayı tekrar ara' olarak da bilinen özel bir koddur ve numarayı çevirmek için ödeme yapmanız gerekse de son arayanın numarasını bu şekilde öğrenebilirsiniz. Otomatik bir ses not etmeniz için size son numarayı söyleyecektir ve bu numara sondan önceki değil, sizi arayan en son numara olacaktır.

Çevrimiçi telefon rehberlerini kullanın

Telefon rehberinizde bu kişinin olup olmadığını görmek için arama yapın. Arayan numarayı bilmiyorsanız WhitePages.com veya AnyWho.com gibi siteleri kullanarak sizi arayan kişi listelendiyse numara sorgulama yapabilirsiniz.

Arama motorlarını kullanın

Numara sorgulama servisleri çalışmazsa, numaranın çevrimiçi olarak kullanılıp kullanılmadığını veya bir şirkete ait olup olmadığını görmek için Google gibi arama motorlarını kullanın. Eğer numara dolandırıcıya aitse numara ile ilgili diğer kullanıcıların yorumlarını görebileceksiniz.

gibi internet sitelerini bilgisayarınız üzerinden kullanabilirsiniz. phonelookup.comAncak arayanın kullandığı numarayı bilmeniz gerekir. Numarayı internet sitesine girin ve arayanın adını, ev adresini ve e-posta adresini ve diğer bilgilerini görün.

Bu tür sitelerle ilgili tek sorun bilgilerin sınırlı olmasıdır çünkü bu siteler normalde alan kodunu temel alırlar ve çoğu zaman size yalnızca arayanın yerini verirken, tam teşekküllü bir numara sorgulama işlemi için ödeme yapmanız gerekebilir.

PhoneLookup.com Ekran Görüntüsü

Şekil 3 - PhoneLookup.com Ekran Görüntüsü

Arayan kişiyi tanımladığınızda ve hiçbir şekilde sizinle tekrar iletişim kurmasını istemediğinizde arayanı engelleyebilirsiniz. Bazı telefonların işletim sistemine ve sürümüne bağlı olarak arama engelleme özelliği vardır.

Sizin telefonunuzda bu özellik yoksa üçüncü taraf uygulamaları indirmeniz (çoğu ücretsizdir) ve numarayı engellemeniz yeterlidir. Bu uygulamalardan bazılarının devreye girmesi zaman alır ve numara tamamen engellenmeden önce istenmeyen numaradan gelen arama birkaç saniye çalabilir, lütfen bunu aklınızda bulundurun.

Engellenen, bilinmeyen veya arayanın kimliği gizli bir numaradan çok sayıda çağrı almak kadar sinir bozucu hiçbir şey yoktur. Doğamız gereği aramayı görmezden gelsek bile aramaya devam edilmesi halinde hayatımızı perişan edebilirler. Böyle bir durumda arayanın kim olduğunu belirleyebileceğiniz farklı teknikleri öğrenmeniz gerekir ve nihayetinde sizinle bir daha iletişim kurmaması için arayanı engelleyebilirsiniz.

İçindekiler

Son incelemeler

+994558043189

Kim kullanıyo

+447418360192

Bbjnnrnrnkkrkr

+905315418339

Kızımı aradı

+905315418339

Kızımı atafı

+19252398417

(925) 239-8417

+18552447008

Dikkatli olun!

+14243953229

Kim olduğunu bilmek istiyorum

+16143850924

Kim olduğu önemli